Siirry sisältöön

DTW (depth-to-water) kosteusindeksimosaiikit pohjautuvat Luonnonvarakeskuksen (Luke) tuottamiin DTW-kosteusindeksikarttoihin.

Kosteusindeksin avulla kuvataan maaperän oletettua kosteutta. Maaperä on sitä kosteampaa, mitä pienempi luku on.

LZW-pakattujen mosaiikkien pikselikoko on 8 metriä ja ne on laskettu neljälle eri kynnysarvolle, jotkat ovat 0.5ha, 1ha, 4ha ja 10ha. Yleensä DTW-kosteusindeksikartta 0.5 hehtaarin kynnysarvolla, edustaa hyvin kosteita olosuhteita, esimerkiksi lumen sulamisen tai pitkäkestoisten tai rankkasateiden jälkeen. Kynnysarvon 1 ha kartta, edustaa myös keskimääräistä kosteampia olosuhteita. Kynnysarvon 4 ha DTW-kartan katsotaan yleensä edustavan loppukesän olosuhteita. DTW-kartta, jonka kynnysarvo on 10 ha, edustaa puolestaan hieman normaalia kuivempia olosuhteita.

Mosaiikeissa kosteusindeksin yksikkö on senttimetri ja yleisesti alueita, joilla on alle 100 cm arvo, voidaan pitää kosteina.

Käyttötarkoitus:
ympäristön tila, maaperän kosteus

Lisätietoja:https://geoportal.ymparisto.fi/meta/julkinen/dokumentit/DTW_description.pdf

Aineistosta vastaava taho

Suomen ympäristökeskus
gistuki@syke.fi

Aineiston päivitys

Aineistoa on päivitetty viimeksi 1.9.2020

Aineiston historiatiedot

DTW-kosteusindeksimosaiikeissa on käytetty lähdeaineistona Luken kosteusindeksikarttoja neljällä eri kynnysarvolla: 0.5 ha, 1ha, 4ha ja 10ha. DTW-kosteusindeksikartta 0.5ha kynnysarvolla, kuvaa yleensä hyvin kosteita olosuhteita, esimerkiksi lumen sulamisen tai pitkäkestoisten tai rankkasateiden jälkeen. Kynnysarvon 1ha kartta, vastaa myös keskimääräistä kosteampia olosuhteita. Kynnysarvon 4ha DTW-kartan katsotaan yleensä edustavan loppukesän olosuhteita. DTW-kartta, jonka kynnysarvo on 10 ha, kuvaa puolestaan hieman normaalia kuivempia olosuhteita. Prosessointihistoria: Aineiston käsittely on suoritettu CSC:n Puhti-teholaskentaympäristössä (josta myös lähtöaineisto löytyy) python skiptillä seuraavalla tavalla: 1) alimman karttalehtijaon dtw-rasterit yhdistetty (esim. L3/L32/*.tif -> L32.tif) 2) pikseleiden arvot (yksikkö metri) kerrottu sadalla, pyöristetty ja muutettu kokonaisluvuiksi (yksikkö cm) 3) pikselikoko muutettu 2x2m -> 8x8m Valmiille rastereille on lisäksi luotu kuvapyramidit GDAL:lla. Huomioitavaa on, että kosteusindeksi perustuu täysin korkeusmalliin, jolloin maalajitietoa tai sääolosuhteita ei oteta huomioon, mikä aiheuttaa epävarmuutta. Rasterit on tallennettu käyttäen LZW-pakkausta. rasterdatamaanpeite_muudtw

Data ja resurssit

Aineiston metatiedot

Metatiedoista vastaa:

Suomen ympäristökeskus
gistuki@syke.fi

Metatiedot päivitetty 2.11.2023

Alkuperäinen metatiedon lähde

Aineiston tyyppi: dataset