Siirry sisältöön

Kasvillisuuden rakenteellisuuden aineistoja voi käyttää kasvillisuuden rakenteellisuuden selvittämisessä. Aineistosta näkyy missä kasvillisuus on tiheää jokaisessa kerroksessa ja missä kerroksessa sitä on eniten tai missä kerroksessa sitä ei ole lainkaan, esim. avosuot ja tunturipaljakat näkyvät aineistosta selvästi.

Tietotuotteiden laser-lähtöaineiston tiheys on ollut vähintään 0.5 pistettä/neliömetri (maksimissaan havaintoja on n. 4/m2), joten tarkkaa kasvillisuuden analysointia ei aineistosta voi tehdä. Tästä syystä lopputuotteiden pikselikooksi valittiin 8 metriä, jolloin kuhinkin pikseliin on saatu vähintään 32 havaintoa. Tämäkään ei takaa, että jokaiseen kerrokseen tulee riittävästi havaintoja, joten lopputuotteisiin tulee suhtautua kriittisesti.
Lisäksi Kerrososuus ja Kerrospeittävyys aineistosta on tehty yhdistelmäaineistot, joissa kaikki kerrokset ovat omissa kanavissa (täydennys 15.11.2022).

Kasvillisuuden rakenteellisuuden aineistot sisältävät laser aineistosta laskettuja rasteriaineistoja, pikselikoko on 8 metriä. Laser aineistosta on laskettu seuraavat tietotuotteet:
– kasvillisuuden korkeus, josta on tehty 3 eri versiota: highest, average ja stddev. Laskennassa on käytetty lastools:n lasgrid-komentoa, josta tarkemaa tietoa löytyy https://rapidlasso.com/lastools/lasgrid/. Kasvillisuuden korkeuden aineistoissa Nodata arvot (vesistöt – järvet, joet, merialue) on muutettu 999-arvoiksi (muutos 14.9.21).
– latvuspeitto. Laskennassa on käytetty lastools:n lascanopy-komentoa https://ra idlasso.com/lastools/lascanopy/
– kerrososuudet kasvillisuuden korkeuksista: yhdistelmä (kaikki kerrokset), 20 – 40 m, 10 – 20 m, 2 – 10 m, 0.5 – 2 m, 0 – 0.5 m. Kerrososuus aineistoissa Nodata arvot (vesistöt – järvet, joet, merialue) on muutettu 0-arvoiksi (muutos 14.9.21).
– kerrospeittävyydet kasvillisuuden korkeuksista: yhdistelmä (kaikki kerrokset), 20 – 40 m, 10 – 20 m, 2 – 10 m, 0.5 – 2 m. Kerrospeittävyys aineistoissa Nodata arvot (vesistöt – järvet, joet, merialue) on muutettu 0-arvoiksi (muutos 14.9.21).
– kasvillisuuden rakenteellisuus, johon on laskettu (yhdistetty ja yleistetty) kerrospeittävyyden aineistojen pohjalta kasvillisuuden rankenteellisuuden esiintymistä eri kerroksissa. Tarkemmin rakenteellisuudesta ja sen laskentaperiaatteista alla mainitussa erillisessä dokumentissa.
Kerrospeittävyyden ja kerrososuuksien laskennassa on käytetty lastools:n komentoa lasheight-komentoa. Kunkin kerroksen laskennassa on käytetty laser aineiston luokkia 1 (=unassigned), 3-5 (=vegetation) ja 13 (=Wire-Guard – käytännössä lentopeittoalueet).
Kerrospeittävyys kuvaan kunkin kerroksen suhteellista osuutta alapuolisten kerroksien havaintoihin. Kerrososuus kuvaa prosentuaalista osuutta kaikkiin havaintoihin.

Tarkempaa kuvausta löytyy dokumentista: http://geoportal.ymparisto.fi/meta/julkinen/dokumentit/Kasvillisuuden_rakenteellisuuden_aineistot.pdf

Huomioitavaa: laser aineistot on keilattu vuosina 2008 – 2019 usean eri toimijan toimesta, jotka ovat käyttäneet erilaisia keilauslaitteistoja. Tästä johtuen laser aineisto ja siitä johdetut tietotuotteet eivät ole homogeenista dataa. Eroavuuksia löytyy tuotantoalueiden välillä ja ne näkyvät myös aineistoissa. Lisäksi on huomioitava, että Puolustusvoimien ja Rajavartiolaitoksen alueilta pistetiheyttä on harvennettu ja näiltä alueilta tietotuotteiden laatu on huono.

Aineisto on vain ympäristöhallinnon sisäiseen käyttöön.

Aineistosta vastaava taho

Suomen ympäristökeskus
gistuki.syke@ymparisto.fi

Aineiston päivitys

Aineistoa on päivitetty viimeksi 23.3.2021

Aineiston historiatiedot

Kasvillisuuden rakenteellisuuden aineistot on tuotetettu laserkeilausaineistosta, jotka on keilattu vuosina 2008 – 2019, ks. tarkemmin MML: https://www.maanmittauslaitos.fi/kartat-ja-paikkatieto/asiantuntevalle-kayttajalle/tuotekuvaukset/laserkeilausaineisto

Aineiston metatiedot

Metatiedoista vastaa:

Suomen ympäristökeskus
gistuki.syke@ymparisto.fi

Metatiedot päivitetty 2.11.2023

Alkuperäinen metatiedon lähde

Aineiston tyyppi: dataset