Siirry sisältöön

Tunnettujen reviirien rajat on määritetty vuosittain kanta-arvion yhteydessä. Reviirien rajat perustuvat sähköiseen kirjausjärjestelmä Tassuun tallennettuihin havaintotietoihin, maastosta kerättyihin DNA-näytteisiin ja GPS-pannoitettujen susien paikannustietoihin. Jos saatavilla on kattava GPS-paikannusmateriaali, rajat voidaan määrittää käyttäen pelkästään niitä eikä muuta tietolähdettä välttämättä tarvita. Tällä hetkellä vain yhdestä reviiristä on saatavilla GPS-havaintotietoa, mutta muuten pääasiassa reviirirajat perustuvat susihavaintoihin ja DNA-materiaaliin.

Kanta-arviossa huomioitiin TASSUun kirjatut lauma- ja parihavainnot, jotka on tehty ilmoitetulla tarkastelujaksolla. Reviirit rajataan kirjattujen havaintojen pohjalta ja hyödyntäen myös DNA-näytteisiin pohjautuvia yksilötunnistuksia. DNA-aineisto mahdollistaa kunkin alueen yksilöiden erottamisen toisistaan ja havaintotieto auttaa hahmottamaan koko reviirialueen.

Aineistoista rajattujen reviirien pinta-alat vastaavat yleisesti GPS-seurantojen välityksellä saatua tietoa susireviirien todellisesta pinta-alasta (keskiarvo n. 1 200 km2, vaihteluväli 650–1 900 km2).

Ilman DNA-yksilöintejä tai GPS-merkintöjä joudutaan reviirirajoja arvioimaan havaintojen sijoittumisesta alueella, ja tekemään visuaalisen tarkastelun perusteella todennäköisin rajaus.

Reviirin rajaukset edustavat vain todennäköistä vaihtoehtoa. Tarkan rajauksen todentaminen vaatii yksilöllisesti seurattujen susien jatkuvaa paikannustietoa.

Kaikista reviireistä on yksityiskohtaista tietoa saatavissa [kunkin vuoden kanta-arviossa](https://www.luke.fi/fi/luonnonvaratieto/tiedetta-ja-tietoa/suurpedot/susi/suden-kantaarviot-ja-kannanarviointi).

Aineistosta vastaava taho

Luonnonvarakeskus

Data ja resurssit

Aineiston metatiedot

Metatiedoista vastaa:

luke.fi

Metatiedot päivitetty 18.6.2024

Alkuperäinen metatiedon lähde

Aineiston tyyppi: dataset