Go to content

Aineisto kuvaa turvetuotantoalueita vv. 2005-2021 ja niiden jälkikäyttöä koko Suomesta.

Aineisto on yhdistetty Sykessä Maanmittauslaitoksen maastotietokannan, laserkeilatun aineiston ja Suomen metsäkeskuksen metsitystukiaineistoista. Se on syntynyt Mammutti-hankkeen Suot-ja kosteikot -teeman tuloksena. Aineistossa käytetty luokitus on kuvattu erillisessä liitedokumentissa
https://geoportal.ymparisto.fi/meta/julkinen/dokumentit/TurvetuotantoalueetJalkikäytto.pdf

Aineistoa voi käyttää apuna maankäytön arvioinnissa. Lähtöaineistossa on eri aikoina tuotettuja tietoja, joka vaikuttaa lopputulokseen.

Aineisto kuuluu SYKEn avoimiin aineistoihin (CC BY 4.0)

Peat production areas with after-use category dataset contains areas from years 2005-2021 according to topographic database combined with other land use classes. This Syke’s dataset can be used according to open data license (CC BY 4.0)

Organization/person responsible for the data

Suomen ympäristökeskus
gistuki@syke.fi

Temporal information

Data updated 14.3.2023

Use constraints and source

Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen https://www.syke.fi/fi/ymparistotieto/kayttolupa-ja-vastuut Lähde: Syke (perustuu Maanmittauslaitoksen ja Suomen metsäkeskuksen aineistoon)

Processing information

Turvetuotantoalueiden ulkorajat on yhdistetty maastotietokannan eloperäisen maa-aineksen ottoalueista vuosilta 2005, 2008, 2012, 2013, 2014, 2016, 2017, 2019 ja 2021. Ulkoraja-aineisto on koottu koko maasta. Pellot on yhdistetty vuoden 2021 maastotietokannan pelloista ja peltolohkorekisteristä poimituista maatalousalueista. Altaat, järvet ja rakennetut alueet ovat vuoden 2021 maastotietokannan mukaiset. Metsittynyt alue on tulkittu laserkeilausaineiston ja Suomen metsäkeskuksen metsävaratietojen metsitystukialueiden avulla. Laserkeilausaineistosta tulkitun osan pohjana on Maanmittauslaitoksen laserkeilausaineistosta (0,5 p) Sykessä johdettu Puustoisuusluokitus. Siitä muodostettiin taso (majority, 3x3 pikseliä) niille alueille joiden jälkikäyttö ei tullut muista lähteistä. Syntyneet alueet muutettiin polygoneiksi ja alle 100 m2 kuviot pudotettin pois. Metsitystukikuviot poimittiin syksyllä 2022 ja yhdistettiin laserkeilausaineistosta tulkittuihin kuvioihin. Siellä missä laserkeilausaineisto on vanhaa, siitä johdettu metsittynyt alue on puutteellinen. Suomen metsäkeskuksen metsitystukikuviot on tulkittu metsittyneeksi, vaikka tilanne ei vielä näkyisi ilmakuvalta. Osa tuotannossa olevista turvetuotantoalueista näyttää ilmakuvalla metsittyneiltä. Maastotietokannan turvetuotantoalueita täivitetään kolmen vuoden välein.

Data and resources

Metadata

Organisation/person responsible for metadata:

Suomen ympäristökeskus
gistuki@syke.fi

Metadata updated 12.10.2023

Link to the original metadata

Data type: dataset